Home‎ > ‎Vacancies‎ > ‎

Promovendus computer-supported collaborative learning (CSCL) (1,0 fte)

posted 18 Sep 2017, 03:14 by ICO Education   [ updated 18 Sep 2017, 03:14 ]
LocatieHeerlen
FunctietypesOnderzoek, Ontwikkeling, InnovatieOnderwijs
Wetenschappelijke disciplineGezondheidGedrag en maatschappij
Uren38,0 uren per week
Werk-/denkniveauUniversitair
VacaturenummerFAC/PenOW/17054
Vertalingennl 
About employerOpen Universiteit (OU)
Short linkwww.academictransfer.com/42546

Solliciteer uiterlijk 28-09-2017op deze vacature

Functiebeschrijving

Welten-instituut van de Open Universiteit doet onderzoek naar samenwerkend leren in groepen studenten die daarbij ondersteund worden door computers om online communicatie mogelijk te maken. Deze groepen kunnen groepen zijn die zichzelf hebben geformeerd en in een netwerkconfiguratie opereren (ad-hoc groepen) of groepen die extern geformeerd zijn met een duidelijke taakopdracht (de computer-supported collaborative learning (CSCL)-groepen). Tegen deze achtergrond zoekt het Welten-instituut naar een promovendus op een project dat samenwerkend leren tracht te integreren in het curriculum van de Master Onderwijswetenschappen. Dit project beoogt daarbij de student centraal te stellen met aandacht voor gepersonaliseerd leren waarin arbeidsachtergrond, de interesses en behoeften van die student mede de authenticiteit of context van het leren bepaalt. Om samenwerkend leren in groepen mogelijk te maken zult u onderzoek doen naar didactische technieken die samenwerkend leren afdwingen in een online setting (bijvoorbeeld door middel van scripting) en naar manieren voor zelf-, co- en sociaal gedeelde regulatie. Ook zult u onderzoek doen naar de interactie tussen de groepsdynamische processen en de socio-cognitieve processen die plaatsvinden bij het samenwerkend leren en hoe deze beide processen zijn te ondersteunen vanuit de CSCL online leeromgeving. De groepsdynamische processen bepalen of de groep als geheel productief is, wederzijds vertrouwen en cohesie aanwezig is en van een gezond groepsklimaat sprake is. De ondersteuning wordt vormgegeven door middel van zogenaamde group awareness widgets. Ten slotte onderzoekt u het effect van al deze inspanningen op de ervaren social presence, de sociability van de CSCL online leeromgeving, en op de individuele- en groeps-perfomance. De resultaten van deze onderzoeken zult u in de vorm van artikelen moeten publiceren die de basis vormen van uw proefschrift. Daarnaast bent u bereid disseminatieproducten te verzorgen voor het algemene publiek (bijv. het houden van lezingen, docentprofessionaliseringsactiviteiten, brochurematerialen, enzovoorts). U participeert actief in het gezamenlijk overleg van de vakgroep en werkt intensief samen met de andere promovendi die onderzoek doen binnen onze Master Onderwijswetenschappen. U wordt lid van de onderzoeksschool ICO en neemt deel aan scholingsactiviteiten. U verricht 20% van uw tijd aan het geven van academisch onderwijs binnen dezelfde master als waarin u uw promotieonderzoek verricht.

Functie-eisen

U bent een gemotiveerd, enthousiast, creatief en daadkrachtig persoon die in staat is zelfstandig en in groepsverband te werken met een analytische instelling. U beschikt over een afgeronde universitaire (master) opleiding Onderwijskunde, Onderwijspsychologie, Onderwijstechnologie, Cognitieve Psychologie, of een vergelijkbare opleiding in een sociaalwetenschappelijke discipline, bij voorkeur een research master. U heeft daarbij affiniteit met informatietechnologie (ict) en met usability aspecten van gebruikersinterfaces. Enige ervaring met het schrijven van wetenschappelijke artikelen strekt tot aanbeveling. U heeft kennis van en ervaring met instructional design methodieken en met design-based research en beschikt over goede organisatorische, sociale en logistieke vaardigheden. U heeft verder kennis van zowel kwantitatieve als kwalitatieve methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek en kunt data-analyses (in bijvoorbeeld SPSS) uitvoeren. Kennis van de meer geavanceerde data-analyse technieken (bijvoorbeeld Structural Equation Modelling) is een pre. Daarnaast heeft u goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en het Engels. Ten slotte bent u resultaatgericht met een proactieve instelling en een representatief voorkomen en heeft u affiniteit met de doelgroep.

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig salarisschaal P van Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt bij aanvang € 2.222,- bruto per maand bij een volledig dienstverband. 

De aanstelling van de promovendus geschiedt in tijdelijke dienst voor de periode van 15 maanden. Bij een goede voortgang en goed functioneren zal de aanstelling in principe worden verlengd tot 4 jaar.

De Open Universiteit biedt goede secundaire en flexibele arbeidsvoorwaarden op het gebied van onder andere opleiding en mobiliteit, werken in deeltijd en betaald ouderschapsverlof.

Dienstverband: Tijdelijk, voor de duur van 4 jaar.

Werkgever

Open Universiteit

Online studeren overal in Nederland en Vlaanderen
De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er online activerend onderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in zeven vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit. Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren ruim 14.000 studenten en werken ruim 600 medewerkers. De OU heeft vijftien vestigingen in Nederland, en zes in België. De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.
De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de OU een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De OU investeert niet alleen in onderzoek in de vakgebieden van de opleidingen, maar ook in onderzoek op het gebied van leren, doceren en technologie .

 Tevreden studenten
In de Nationale Studenten Enquête (NSE), de Keuzegids Universiteiten (vergelijking waardering van studenten en experts voor bacheloropleidingen van de veertien universiteiten) en de Keuzegids Masters scoort de OU al jaren op rij een top 2 positie in de lijst van de veertien Nederlandse universiteiten. Bovendien staan alle opleidingen hoog in de ranglijsten van de universiteiten voor de betreffende studierichtingen. Alle beoordelingen staan op de OU-website.

Afdeling

Faculteit Psychologie

De faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen (PenOW) is sterk in onderwijs en onderzoek. De faculteit biedt een wetenschappelijke bachelor en master Psychologie en een master Onderwijswetenschappen. De masteropleiding Psychologie heeft vier varianten: Arbeids- en organisatiepsychologie, Gezondheidspsychologie, Klinische psychologie en Levenslooppsychologie. Het onderzoeksprogramma van wetenschapsgebied Psychologie is gepositioneerd binnen een van de vier vakgroepen die overeenkomen met de vier afstudeervarianten. Het onderzoek van de vakgroep Arbeids- en organisatiepsychologie richt zich op de adaptatie van werkenden aan een dynamische werkomgeving en de uitdagingen en belemmeringen die dit met zich meebrengt. Het Welten-instituut, onderzoekscentrum voor leren, doceren en technologie, is onderdeel van de faculteit PenOW en speelt nationaal en internationaal een belangrijke rol in onderzoek naar de innovatie van onderwijs en de professionalisering van docenten. 

Additionele informatie

Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met dr. Jan van Bruggen, T 06-38273634, E Jan.vanBruggen@ou.nl of prof. dr. Marjan Vermeulen, T 045-5762546, E Marjan.Vermeulen@ou.nl.  

Meer informatie over de Open Universiteit en de faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen kunt u vinden op onze websites www.ou.nl en www.ou.nl/psychologie.