Home‎ > ‎ICO News‎ > ‎

Uitnodiging Symposium Onderzoek naar maatschappelijke ongelijkheid: hoe haalt de wetenschap haar achterstand in?

posted 7 Jan 2019, 02:20 by ICO Education   [ updated 7 Jan 2019, 03:30 ]
07 februari 2019| 13.30-17.00, Erasmus Universiteit Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences - 

Nieuwe onderzoeksperspectieven op ongelijkheid
Een van de belangrijkste sociaal wetenschappelijke problemen is de maatschappelijke ongelijkheid. Tijdens dit symposium willen we op zoek gaan naar welke type onderzoeksvragen de wetenschap moet stellen om kennis te verschaffen over maatschappelijke ongelijkheid, zonder het deficit-perspectief op diversiteit in stand te houden.

Deze zoektocht doen we samen met Aminata Cairo (HS Den Haag); Mieke van Houtte (U.Gent); Kutlay Yağmur (U.Tilburg) en Willem Schinkel (EUR).

Deficit-perspectief
In veel onderzoek worden groepen die afwijken van de ‘norm’(onbedoeld) niet alleen als anders, maar ook als deficiënt beschouwd. Daarbij wekt onderzoek vaak de suggestie dat de oplossing voor ongelijkheid ligt bij gedragsveranderingen door deze groepen zelf.

Het deficit-perspectief houdt er te weinig rekening mee dat ongelijkheid ontstaat binnen maatschappelijke structuren. Factoren in onze samenleving, zoals discriminatie, spelen (ook) een rol in het verklaren van relaties tussen groepskenmerken en maatschappelijke ongelijkheid.

Voor wie is dit symposium?

Het symposium met presentaties en paneldiscussie is bedoeld voor onderzoekers en studenten met focus op maatschappelijke ongelijkheid en die willen nadenken over een andere insteek van het onderzoek.

Initiatief en organisatie
Het symposium is een initiatief van promovendi en junior-onderzoekers van het Department of Psychology, Education & Child Studies (DPECS), Sabrina Alhanachi, Aike Broens, Eke Krijnen, Işıl Sincer en Loïs Schenk

Dagvoorzitter: Sabine Severiens, hoogleraar Onderwijswetenschappen bij EUR

Meer achtergrondinformatie is te vinden op de website.

Aanmelden kan hier

Donderdag 7 februari 2019 |13.30-17.00
Locatie: M2-11, Van der Goot Building | Burgemeester Oudlaan 50 |
Campus Woudestein, Erasmus Universiteit Rotterdam

Contact
Marjolein Kooistra, Communications Officer ESSB | kooistra@essb.eur.nl