Home‎ > ‎ICO News‎ > ‎

Uitgedaagd door het toeval

posted 10 May 2016, 05:01 by ICO Education   [ updated 10 May 2016, 05:01 ]
Een multidisciplinaire visie op het verschijnsel toeval in de wetenschap

Datum & tijd: vrijdag 20 mei 2016, 19.00-21.00 uur
Plaats: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Meer informatie: Website KNAW
Aanmelden


De voorbeelden van toeval in de wetenschappen zijn legio. Eén andere gebeurtenis en er was geen oorlog geweest. Eén ziektekiem meer en er was een epidemie uitgebroken. Hoe gaan wetenschappers met toeval om? Omarmen ze het of willen ze het juist beheersen? Is toeval een stimulans of een belemmering voor vernieuwend onderzoek en nieuwe manieren van denken? Vijf wetenschappers uit verschillende vakgebieden laten zien hoe het toeval ons uitdaagt en presenteren hun inzichten. 

Met:
· Ellen van Wolde, hoogleraar bronteksten jodendom en christendom, Radboud Universiteit Nijmegen – Welkom en introductie
· Klaas Landsman, hoogleraar mathematische fysica, Radboud Universiteit Nijmegen – Bestaat zuiver toeval?
· Pieter Muysken, hoogleraar algemene taalwetenschap, Radboud Universiteit Nijmegen – Toeval in talen
· Dorret Boomsma, hoogleraar biologische psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam – Het eerste toeval
· Piet Schrijvers, emeritus hooglraar Latijn, Universiteit Leiden – Toeval in het epicureïsche leerdicht: De natuur van de dingen (De rerum natura) van Lucretius
· Korte voorstelling et schijncollege van Jan van den Berg, theater- en filmmaker

Meer informatie en aanmelden
Kijk voor het volledige programma op de website van de KNAW. Of neem contact op met Ella Uijtdewilligen, ella.uijtdewilligen@knaw.nl, telefoon 020 551 0710.
U bent van harte welkom bij dit symposium. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldformulier op de website.

Het boek The Challenge of Chance, onder redactie van prof. dr. Klaas Landsman en prof. dr. Ellen van Wolde is voor 15 euro verkrijgbaar tijdens het symposium. Daarna te koop via de boekhandel ongeveer 60 euro.