Home‎ > ‎ICO News‎ > ‎

Twee hoogleraren onderwijsexcellentie voor Middelburg

posted 6 Nov 2014, 01:40 by ICO Education   [ updated 6 Nov 2014, 01:40 ]
Professor Remy Rikers en professor Sofie Loyens worden gezamenlijk directeur van het Roosevelt Centrum voor Onderwijsexcellentie (Roosevelt Center for Excellence in Education – RCEE) aan University College Roosevelt in Middelburg. Zij zijn hiertoe beiden benoemd als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Sofie Loyens gaat de eerste leerstoel onderwijsexcellentie van Nederland bekleden en Remy Rikers wordt hoogleraar psychologie. Beiden hebben een indrukwekkend c.v. op het gebied van excellent onderwijs en het onderzoek naar dit onderwerp, en ruime ervaring met het geven van vernieuwend onderwijs.

De hoogleraren: even voorstellen
Sofie Loyens studeerde aan de Universiteit Maastricht, waar ze geïntrigeerd raakte door het studentgecentreerde, probleemgestuurde onderwijs. In 2007 promoveerde ze aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het onderwerp “Studentopvattingen over constructivistisch onderwijs”. Zij bestudeert student-activerende onderwijsvormen zoals probleemgestuurd onderwijs. Daarnaast begeleidt zij promovendi op het vlak van het gebruik van video’s in het onderwijs en de integratie van beweging in het primaire onderwijs. Zij zegt over de leerstoel: “Ik vind het een grote eer dat ik deze leerstoel mag bekleden en het onderzoek naar excellente leervormen voor alle lerenden mee vorm mag geven. Het feit dat ik dit in Zeeland mag doen, maakt het alleen maar extra boeiend.”

Remy Rikers was al hoogleraar psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten van deze psychologieopleiding. Als sectievoorzitter was hij jarenlang verantwoordelijk voor de afstudeerrichting Onderwijs- & Ontwikkelingspsychologie. Zijn onderzoek gaat over de ontwikkeling van expertise en de rol van talent hierbij. Met andere woorden, wat moet men doen, maar ook laten, om ergens heel erg goed in te worden? Hij verrichtte dit onderzoek in verschillende domeinen, maar vooral binnen de geneeskunde. Een belangrijke conclusie van zijn onderzoek is dat de rol van talent vaak overschat wordt en dat de intensiteit en met name de kwaliteit van oefening veel belangrijker zijn om te kunnen excelleren.

Beide hoogleraren, inmiddels woonachtig te Middelburg, hebben alleszins heel veel zin in deze nieuwe uitdaging.

Het centrum: een unieke kans
Het Roosevelt Centrum voor Onderwijsexcellentie werd op 3 september in Middelburg geopend door H.K.H. Koningin Máxima. Het ambieert onderzoek te begeleiden naar methoden en middelen om goed en effectief onderwijs voor alle lerenden van alle leeftijden te bevorderen. Daarnaast zal het centrum cursussen, lezingen en workshops aanbieden voor docenten, opleiders en andere belangstellenden. Tot slot kan het centrum een adviserende rol spelen bij onderwijsinnovaties en –transformaties. Het gaat om een samenwerking tussen de HZ University of Applied Sciences, het ROC Scalda, het middelbaar en het primair onderwijs in Zeeland rondom de ambitie om Zeeland te positioneren als dé plek voor excellent onderwijs.

Dean Barbara Oomen van de Roosevelt is bijzonder blij met de komst van beide hoogleraren “Wij zochten, mede met steun van het Delta Zeelandfonds, de allereerste hoogleraar onderwijsexcellentie van Nederland. Het feit dat wij nu zelfs twee specialisten op dit onderwerp in Zeeland mogen verwelkomen geeft het Centrum een unieke start”.