Home‎ > ‎ICO News‎ > ‎

‘Omgaan met verschillende perspectieven in de klas’

posted 1 Mar 2016, 23:40 by ICO Education   [ updated 1 Mar 2016, 23:42 ]
Krachtvoerlezing Jan Löfström en Arie Wilschut, 8 maart 16:00-18:00 uur
Bijeenkomst in het kader van de reeks Krachtvoer van het
Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam

Tijdstip: dinsdag 8 maart 2016
                van 16.00 tot 18.00 uur

Locatie: Hogeschool van Amsterdam,
               Muller-Lulofshuis,
               Wibautstraat 5a, 1091GH Amsterdam
               MLH 01A40Hoe moeten we omgaan met verschillende meningen over gevoelige, maatschappelijke kwesties in de klas? Deze vraag lijkt actueler dan ooit nu complexe ontwikkelingen in Europa en op het wereldtoneel de klas binnendringen.

Inhoud van de lezing
Charlie Hebdo, IS, de toestroom en opvang van vluchtelingen en andere actuele onderwerpen: de meningen botsen, ook in de klas. De dialoog over actuele, maar ook historische onderwerpen komt op scherp te staan als we denken en praten in wij-zij-tegenstellingen. Leerkrachten zoeken daarom naar een manier om een goed gesprek te voeren over allerlei onderwerpen. Hoe kunnen leerkrachten omgaan met een diversiteit aan perspectieven en werken aan de morele vorming? Kun je leren afstand te nemen van je eigen perspectief en open te staan voor andere perspectieven? Is het mogelijk om een neutraal perspectief in te nemen dat los staat van het hier en nu?

Sprekers
In deze krachtvoerlezing gaan twee experts in op morele dimensies van een multicultureel curriculum. De sprekers zijn Arie Wilschut, lector didactiek van de maatschappijvakken en hoofddocent geschiedenis aan de Hogeschool van Amsterdam, en Jan Löfström, onderwijsdirecteur van het Department of Teacher Education van de Universiteit van Helsinki, Finland, en docent van de didactiek van geschiedenis en sociale studies.

Programma
De lezingen vormen een tweeluik rond een belangrijk en actueel thema dat niet alleen de sociale vakken raakt, maar waar alle docenten in het onderwijs mee te maken hebben, zeker in een context van diversiteit.

De voertaal is Nederlands (Wilschut) en Engels (Löfström). Er is ruimte voor vragen en discussie in het Nederlands en/of Engels; desgewenst is er hulp vanuit de organisatie met het vertalen van vragen en/of antwoorden.
Programma
16.00 – 16.05: Inleiding door prof. dr. Ruben Fukkink,
16.05 – 16.50: Presentatie door Jan Löfström en Arie Wilschut
16.50 – 17.20: Discussie
17.20 – 18.15: Borrel

Wij hopen u te ontvangen op dinsdag 8 maart 2016 bij de Krachtvoerlezing van Jan Löfström en Arie Wilschut.

Kijk voor meer informatie over het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding: http://www.hva.nl/kc-onderwijs-opvoeding

Namens de Faculteit Onderwijs en Opvoeding,
Ietje Veldman, Domeinvoorzitter
Ron Oostdam, Onderzoeksdirecteur 

Het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding wil met de reeks Krachtvoerlezingen inspelen op actuele onderwerpen, door wetenschappers, beleidsmakers en praktijkdeskundigen bij elkaar te brengen. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk voor medewerkers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam, geïnteresseerden uit de praktijk van onderwijs en opvoeding, beleidsmakers en bestuurders.