Home‎ > ‎ICO News‎ > ‎

Conferentie effectieve leerstrategieën

posted 19 Sep 2018, 23:17 by ICO Education   [ updated 19 Sep 2018, 23:17 ]
7 november 2018, Welten-Instituut van de Open Universiteit - 

Algemene informatie
Introductie
In ons jonge leven zitten wij tussen onze kleutertijd en studententijd zo’n 13.000 uur in het onderwijs. Maar hoeveel van die tijd wordt besteed aan leren hoe je moet leren? Het lijkt erop dat van leerlingen en studenten wordt verwacht dat zij zelf wel kunnen uitvinden hoe leren werkt en hoe je dat op een effectieve manier kunt doen. De praktijk is echter dat in alle lagen van het onderwijs door leerlingen strategieën worden gebruikt tijdens het leren waarvan we weten dat ze niet effectief zijn. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen en studenten maar zeer beperkt in staat zijn om hun eigen kennis en vaardigheden in te schatten en ook moeite hebben met het beoordelen van de effectiviteit van hun leerstrategieën. Onderzoek onder docenten laat eigenlijk hetzelfde beeld zien: in lerarenopleidingen wordt weinig tot geen aandacht gegeven aan evidence-based leerstrategieën en docenten raden hun studenten zeker niet altijd de meest effectieve strategieën aan. Dat is onnodig, omdat er zeker in de laatste 15 jaar veel onderzoek is gedaan naar wat werkt en wat niet werkt en we inmiddels een duidelijk advies kunnen geven aan zowel leerlingen/studenten èn docenten over wat werkt en wat niet werkt. Dat is dan ook het onderwerp en het doel van deze conferentie.

Inhoud
Wij brengen in deze conferentie graag het onderzoek naar effectief leren samen met de onderwijspraktijk en zijn zeer verheugd dat dr. Shana Carpenter van Iowa State University, een internationaal gerenommeerde onderzoeker op dit gebied, de keynote voor ons wil verzorgen. Daarnaast organiseren wij een drietal parallelsessies waarin u kunt kennismaken met onderzoek naar effectieve leerstrategieën in de praktijk van het onderwijs, maar waarin u ook workshops kunt volgen om effectieve leerstrategieën toe te passen in uw eigen praktijk. Het uitgewerkte programma volgt over enkele weken.

Voor wie?
Deze conferentie is bedoeld voor zowel onderzoekers als docenten uit alle sectoren van het onderwijs en het is juist ons doel deze twee werelden samen te brengen.

Waar en wanneer?
De conferentie vindt plaats op 7 november 2018 vanaf 9.30u in The Student Hotel in Eindhoven en eindigt om 16.00u met een borrel. Kosten zijn 100 euro per persoon (met speciale tarieven voor OU studenten en docenten van de AVANS Hogeschool).

Door wie?

De conferentie wordt georganiseerd door het Welten-Instituut van de Open Universiteit (dr. Gino Camp) in samenwerking met AVANS Hogeschool (dr. Peter Verkoeijen & Anita Heijltjes) en de Universiteit Maastricht (dr. Anique de Bruin).